dr carmen giuglea
 

Chirurgia postbariatrica

chirurgie postbariatricaRedarea conturului corporal dupa operatiile post-bariatrice aduce beneficii estetice si psihologice pentru pacienti.

Chirurgia postbariatrica sau chirurgia corectoare a conturului corporal dupa scaderea masiva in greutate reprezinta o solutie de ameliorare a aspectului fizic al pacientilor cu aceste probleme.

 

Cum arata viata unui pacient dupa operatia de micsorare a stomacului si ce este chirurgia post-bariatrica de corectie a conturului corporal?

Dupa scaderea semnificativa in greutate (50-100kg), pacientul care a suferit o interventie bariatrica de micsorare a volumului stomacului ramane cu un exces de piele, pentru corectia caruia este nevoie de asocierea mai multor interventii, pentru eliminarea pielii in exces de la nivelul abdomenului, sanilor, coapselor, feselor, bratelor.

“Un studiu care a decurs in Statele Unite, prezentat la Reuniunea Chirurgilor Plasticieni din America, demonstreaza o diferenta importanta in ramanerea la o greutate mica a pacientilor care au apelat la chirurgia plastica postbariatrica fata de cei care nu au facut-o. Desfasurandu-se pe o perioada de 2,5 ani, dupa ce pacientul a atins o greutate stabila, studiul a aratat o scadere a BMI de 18.24 la pacientii care au optat pentru chirurgie postbariatrica fata de 12.45 la restul. Eliminarea excesului tegumentar influenteaza comportamentul alimentar si imbunatateste starea psihologica a pacientului, ajutandu-l sa se mentina la o greutate mica si de a nu recidiva” ne explica Dna. Doctor Carmen Giuglea, medic Primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Sef Sectie in cadrul Spitalului Sf Ioan si Clinicii Perfect Estetic, cadru universitar, Vicepresedinte al Societatii Romane de Chirurgie Estetica.

Chirurgia conturului corporal este o ramura nou aparuta in cadrul chirurgiei plastice, ea adresandu-se in mod special unui grup deosebit de pacienti si anume celor care au optat pentru o interventie bariatrica, de micsorare a volumului stomacului si care in urma acestei interventii au slabit un numar important de kilograme. Interventiile de chirurgie estetica post-bariatrica sunt realizate de catre o echipa complexa pentru ca pacientul sa poata beneficia de cat mai multe corectii intr-un timp relativ scurt, sub o singura anestezie, cu beneficii multiple prin prisma recuperarii pacientului si revenirii sale la activitatile de zi cu zi.

In cat timp are loc si ce presupune recuperarea post-operatorie dupa o operatie de reconstructie a conturului corporal, Dna. Dr. Giuglea?

Recuperarea postoperatorie include: o perioada de 5-7 zile, in care pacientul trebuie sa pastreze un repaus relativ, mai ales cand s-au efectuat mai multe corectii de indepartarea a excesului de piele din zonele asupra carora s-a intervenit. Recuperarea include un regim de viata si o igiena normal oricarei interventii chirurgicale, miscari atente, reguli de igiena obisnuita, dupa care pacientul isi poate relua activitatile obisnuite sub protectia unor pantaloni sau burtiere speciale, ce trebuie purtate timp de aproximativ o luna permanent.

Cum arata viata unui pacient dupa operatia de micsorare a stomacului si cum se poate preveni “recidiva”, in cazul pacientilor care au trecut prin experienta obezitatii si operatiilor de reconstructive corporala post-bariatrica?

Rolul chirurgului plastician in aceasta ecuatie este de a elimina excesul tegumentar cu pretul unor cicatrice subtiri, care sa se pot ascunde cu usurinta in lenjeria intima, haine sau chiar sub un tatuaj. In final, scopul tuturor aceste eforturi este redarea increderii in sine, astfel incat pacientul sa ajunga sa se simta bine din nou, sa previna “recidiva” in privinta excesului de kilograme si sa isi revina la viata cu un alt tonus si cu bucuria de a trai frumos si sanatos!

In tarile cu traditie in chirurgia postbariatrica, chirurgul plastician ia un prim contact cu pacientul chiar inainte de operatia de gastric sleeve. Urmarirea periodica dupa interventia primara, cat si monitorizarea evolutiei acestuia pana in momentul in care poate fi operat (dupa ce a slabit suficient de mult si dupa minim 6 luni de la stabilizarea greutatii) permite stabilirea unei relatii de incredere medic-pacient, foarte importanta pentru etapa de remodelare corporala. “Faptul ca pacientul asuma acest proces integrat-chirurgie bariatrica si post-bariatrica-eficientizeaza procesul de slabire pentru pacientii care s-au confruntat cu obezitatea morbida si efectele sale.” Concluzioneaza Dna. Dr. Giuglea.

Mai multe detalii in pagina de operatii ~ chirurgie postbariatrica.Alte Articole

Augmentare mamara - Dosar complet

marire sani
Augmentarea mamara este termenul medical utilizat pentru marirea de sani. Acest tip de procedura presupune plasarea ...
Botoxul in tratamentul ridurilor Botoxul in tratamentul ridurilor
Toxina botulinica este un derivat din bacteria anaeroba Clostridium Botulinum. Exista opt ...
dr carmen giuglea

Vreau sa ma programez

 

+40 723 216 718
+40 799 873 774

 
Copyright Dr. Carmen Giuglea. Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului materialelor prezentate pe acest site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al dr. Carmen Giuglea.
 
 
sus