Rinoplastia este interventia chirurgicala de modificare a aspectului estetic, uneori si functional, al nasului. In functie de forma initiala a acestuia, de prezenta sau nu a cocoasei, de lungimea nasului, de forma lobulului nazal, etc, trebuie facute modificari pe scheletul osos si/sau pe cel cartilaginos.
Interventia chirurgicala se face de preferat cu anestezie generala, atat pentru confortul pacientului, cat si al chirurgului, si in functie de complexitatea modificarilor necesare, se foloseste metoda "deschisa" sau "inchisa".
Prin metoda deschisa se ridica tegumentul de pe scheletul osteocartilaginos si se modeleaza “la vedere” nasul.
Metoda inchisa este cea mai frecventa fiind metoda standard in chirurgia remodelarii nazale.
Operatia dureaza in medie 1,5 ore, iar la final, structurile modelate trebuie fixate in noua pozitie, astfel incat se monteaza o atela nazala externa si se meseaza interiorul nasului. Aceste mese se mentin 48 ore si, desi creeaza o stare de disconfort, sunt absolut necesare, iar atela se indeparteaza la 7 zile.
Postoperator se produce inevitabil o tumefiere a nasului si a zonelor adiacente, insotite si de echimoze (vanatai) suborbitare uneori, mai ales atunci cand a fost nevoie si de fracturarea oaselor nazale. Rezultatul final partial poate fi evaluat la aprox. 2 –3 luni, iar cel final la 1 an.
In cazul coexistentei unor probleme functionale de respiratie, prin existenta unei deviatii de sept, este necesara o evaluare de catre un medic ORL, care sa rezolve in prealabil sau concomitent si aceaste probleme.
Interventia chirurgicala poate fi facuta ambulator in cazul unei operatii mai simple, fara anestezie generala (doar anestezie locala potentata intravenos) sau necesita internare de o zi, in cazurile mai complicate.
Cel mai bun candidat pentru rinocorectie este pacientul care doreste o ameliorare a aspectului nazal si nu perfectiunea. Deci sunt importante atat dorintele realiste ale pacientului, cat si o stare buna de sanatate.