Intinerirea fetei prin estomparea ridurilor se poate realiza prin cateva metode nechirurgicale:
injectare de toxina botulinica
injectare de fillere
Estomparea ridurilor faciale cu ajutorul toxinei botulinice reprezinta o metoda simpla si eficienta, cu indicatii precise, dar cu dezavantajul necesitatii repetarii periodice a tratamentului pentru intretinerea efectului. Pentru persoanele dupa varsta de 35 ani, la care ridurile faciale s-au format, au tendinta de adancire, de permanentizare si sunt deranjante, tratamentul cu toxina botulinica trebuie luat in consideratie. Merita incercat macar o data, deoarece nu are nici un fel de repercursiuni pe termen lung, dupa care continuarea tratamentului este strict o decizie individuala.
Toxina botulinica este toxina unei bacterii care produce transmisiei nervoase la musculature, paralizand-o. deoarece ridurile sunt formate prin contractura cvasipermanenta a musculaturii regiunii respective, injectarea de toxina botulinica va duce la relaxarea musculaturii, cu stergerea ridurilor dinamice. Deoarece cu timpul aceasta toxina se degradeaza, dispare si efectul produs de ea si apare necesitatea reinjectarii pentru mentinerea efectului. Cantitatile foarte mici si concentratiile infime de toxina care se folosesc pentru tratamentul ridurilor nu sunt periculoase, singurul efect fiind cel descris la nivel local.
Injectarile cu toxina botulinica aplatizeaza ridurile orizontale de la nivelul fruntii, ridurile din jurul ochilor ("laba gastei"), ridurile verticale dintre sprancene (de incruntare) si ridurile verticale de pe buza superioara.
Toxina botulinica este ineficienta pe ridurile superficiale ale pielii, care nu sint riduri ale expresiei faciale.
Procedura. Tratamentul presupune efectuarea de microinjectii la nivelul zonelor interesate, nedureroase, de aceea se practica fara anestezie locala. Tratamentul se face ambulator, in aproximativ 10 minute. Dupa injectare poate apare o usoara senzatie de discomfort local. Nu se recomanda masaj local, nici tratamente cosmetice timp de o saptamana. Efectul poate apare la un interval variabil, intre 1-7 zile, in functie de reactivitatea fiecarei persoane si se mentine timp de 2-3 luni. Pentru mentinerea efectului, reinjectarea ar fi necesar de repetat la 2-3 luni de inca 2 ori, apoi la 6 luni, dupa care 1 data/an de intretinere.
Ridurile faciale reprezinta o problema delicata, mai ales pentru femeile mature, cochete, ingrijite, care-si doresc estomparea urmelor lasate de trecerea timpului.
Procesul de imbatrinire, stress-ul,caldura sau frigul excesiv, fumatul si alti factori care tin de stilul de viata grabesc aparitia si accentuarea ridurilor.Pentru tratamentul lor, in ziua de azi exista multiple produse injectabile (fillere) care ne pot ajuta sa atenuam aceste riduri.
Dintre cele mai noi si mai eficiente produse injectabile pentru tratamentul ridurilor putem enumera pe cele continind acid hialuronic (Restylane, Perlane, Matrigel, Matrisoft, Matridex, Juvederm).
Toate aceste produse contin acid hialuronic de sinteza, sunt foarte bine tolerate si nu dau reactii alergice.
Produsele injectabile cu acid hialuronic pot fi folosite pentru stergerea ridurilor nazogeniene (acele santuri care pornesc de la nas catre gura), deasemenea pot fi folosite pentru ridurile fine din jurul gurii si pentru marirea buzelor.
Acesti filleri cu acid hialuronic de corectie a ridurilor au un efect imediat, dand volum pielii si atenuand ridurile.
Procedura se realizeaza prin microinjectii locale, este nedureroasa (se efectueaza cu anestezie locala), dureaza aproximativ 30 minute, efectul este imediat si recuperarea este rapida (24-48 ore).
Rezultatul se mentine aproximativ 9-12 luni, in functie de cantitatea injectata, desi uneori fillerele se pot resorbi si mai repede (4-6 luni).
Prin asocierea cu alte proceduri (peeling chimic, mezoterapie, tratamente cosmetice profesionale) se poate spori rezultatul de atenuare al ridurilor faciale.